Hivatalos weboldal: lordofthelost.de

Koncertbeszámoló: Festival of Love

A Lord Of The Lost zenekar magyar nyelvű rajongói oldala

Koncertbeszámoló: Festival of Love

Festival of Love, 2021

Minden évben, amikor eljön a karácsony, előtörnek bennünk a régi emlékek. Idén a Lord Of The Lost nem engedte, hogy a múltban ragadjunk. A zenekar lábujjhegyen lopódzott be a nappalinkba és Festival of Love címmel egy stream koncertet helyezett el a karácsonyfánk alá.

Amikor a gyerekkorod kezét még mindig nem tudod elengedni, eljön a karácsony este a régi szép emlékekkel. Az eszem-iszom a magunk módján most is megmaradt, ajándékok is akadnak, de van valami, amire hiába várunk, úgy tűnik, soha többé nem jön el. Hiábavaló vágyakozásunkat a karácsonyi fényekbe, egy másik dimenzióba menekítjük és álmodozunk tovább a saját kis fantázia világunkban…

Idén december 24-én végre történt valami, ami feledtette velünk a múlt gyötrelmeit, ezért végre 100%-ban a jelenre koncentrálhattunk. Volt, aki az ajándék koncerttel alapozta meg az ünnepi hangulatát, mások a karácsonyi ajándékozás után nézték meg az online koncertet. A koncert nagy sikerére való tekintettel a stream megtekinthetőségét 2022. január 7-ig meghosszabbították, ezért ha még nem láttad, most még megnézheted!

Ilyen volt a Festival of Love stream koncert

Egyszer volt, hol nem volt, igazi koncert hiányában, a leghabosabb gomolyfelhőkön is túl volt egyszer egy Festival of Love koncert. Egy stream koncert, amit valahol a csillagok között tapsolt és könnyezett végig a közönség ellenségeskedések és veszekedések nélkül, ámbár tele torkunk szakadtából üvöltendő érzésekkel. A koncertre a hétköznapi stressz volt a belépő, amit a bejáratnál szapora pulzusra cseréltek.

Az előadás Chris Harms énekével, a Priest c. nótával kezdődött egy nagyon szép, hangulatos megvilágításban, templomi környezetben. A következő dal egy Combichrist cover volt, melynek előadásához Pi Stoffers is csatlakozott egy akusztikus gitárral. Ebben a kellemes, nyugalmat árasztó légkörben hallgathattunk meg a duótól egy-egy Hell Boulevard, Unterart, valamint egy Unzucht feldolgozást. Scarlet Dorn: Hold On To Me c. nótájának feldolgozása következett, melyet már Gared Dirge ujjainak játékát dícsérve hallgathattunk végig, szintetizátor kíséretében.

A közönség próbálta megfogalmazni és belegyömöszölni érzéseit a billentyűk rengetegébe, de van, amire már nincsenek szavak. A legtöbben csendesen figyeltek, vagy nem tudták szebben megfogalmazni a mondandójukat, mint egy-egy “átkozott” szívecskével. A hétköznapokban használt értelmetlen, ingerszegény piros ikonok sokunk számára új értelmet nyertek. A képernyő egy olyan csillagkapu volt ebben a másfél órában, ami hatalmába kerítette a lelkünket, majd egy teljesen új dimenzióban, valahol a csillagok között egyesítette azt.

Szám számot követett, olyan előadóktól hallhattunk csodálatosan átdolgozott, a koncert hangulatához tökéletesen illeszkedő covereket, mint a Deathstars, Soulbound, Joachim Witt és a Subway To Sally. A Faderhead covernél Class Grenayde lépett be akusztikus basszusgitárral, majd a Loreley c. dallal Niklas Kahl dobjátéka is megérkezett.

Miután teljes volt a zenekar, ebben a felállásban hangzott el egy-egy Oh Fyo!, Iconcrash, Harms & Capelle és Rain Diary dal, majd az In Silence c. dalt követően Corvin Bahn orgonajátéka vezette fel a soron következő Saltatio Mortis nótát. Félelmetes, ugyanakkor csodálatos volt az orgona földöntúli, messzire hallatszó hangja. Ukrajna, Amerika, Oroszország, Lengyelország, Mexikó, Ausztrália, Brazilia, Franciaország, Görögország, Portugália, UK, Japán, Uruguay, Németország és természetesen Magyarország csak néhány ország azok közül, amelyeket láttunk a chat kommentelői között, ahol a bandatagok is jelen voltak és kommentálták az eseményeket.

A pandémia előtt ismeretlen volt számunkra a stream koncert fogalma, de 2019 után egyre több előadó kapott kedvet hozzá szerte a világban. A Lord Of The Lost is koncertezett online, de az első streamek alatt nem volt lehetőségünk chatelni. A stream koncerteken szívbemarkoló a közönség hiányára könyörtelenül emlékeztető csend, de a Festival of Love minden eddiginél mélyebben érintette a valódi koncerteket nélkülözni kényszerülő közönséget. Ezúttal is hátborzongató volt a közös éneklések hiánya, a tapsvihar és az ováció rendre elmaradt minden egyes dal után. Helyette gyászba fulladt „egy perces” néma csend követte a dalokat, amiben minden benne volt…

A Lacrimosa, Nino De Angelo, Powerwolf, VNV Nation coverek, majd a Lighthouse c. dal közben egyre csak jöttek a szívecskék, habár a koncert vége felé egyre torokszorítóbb volt a tudat, hogy hamarosan vége lesz. Emlékszel még a gyerekkori kifestő könyvekre és pontösszekötő rajzokra? A Festival of Love koncerten számítógépeink és okostelefonjaink billentyűi pontösszekötőként működtek. Mindenki, aki csak egyetlen szívecskét kommentelt a koncert alatt, hozzátett egy pontot ahhoz az egyre inkább kirajzolódni látszó valamihez, amit a gyermekkorunk óta keresünk és amit a Lord Of The Lost ezen az estén visszaadott nekünk. A kis szívecskék végül egyesültek a fellegekben megbújó nézőtéren, melynek még ma is emlékét őrzik a csillagok.

A hangulat a legtöbbünket emlékeztetett egy-egy koncertre, vagy fesztiválra, jó társaságra, ami a jelenlegi helyzetben fényév távolságnak tűnik. Az utolsó dal a My Constellation volt. Nem én voltam az egyetlen, aki könnyek között pötyögte be köszönetét a chat ablakba a fiúknak, ami dugig volt virtuális ölelésekkel és szívekkel. A végére valószínűleg kedvenceink szemei sem maradtak szárazon. A magam részéről soha nem éreztem még ilyen földöntúli szeretetet, amit ezen a koncerten! Azt hiszem, december 24-én választ kaptunk a kérdésre: Where is all the love?

A Lord Of The Lost a Festival of Love című ingyenes stream koncertjét november 16-án rögzítette a hamburgi Kreuzkirch templomban. A zenekar leírása szerint: “A koncert alapgondolata az volt, hogy mi háttérbe szorulunk, ezért többnyire más zenekarok és előadók dalait adjuk elő a zenei közegünkből. Dalokat, amiket szeretünk, neked, akinek sokkal tartozunk.” Az alapötlet ellenére 5 Lord Of The Lost dal és Chris 2 egyéb projektjéből való dal is becsúszott a setlistre.” A Festival of Love január 7-ig megtekinthető a zenekar YouTube csatornáján és itt.

Ez a koncert ajándék volt, ám amennyiben szeretnél hozzájárulni az esemény gyártási költségeinek fedezésére, itt tudsz “jegyet venni” a koncertre: Festival of Love támogató jegy.

Balról jobbra: Niklas Kahl, Pi Stoffers, Chris Harms, Class Grenayde, Gared Dirge

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .