2024. április 18. BARBA NEGRA
1211 Budapest, Szállító u. 3.

A „Csillagképem” videóklip üzenete (My Constellation)

A Lord Of The Lost zenekar magyar nyelvű rajongói oldala

A „Csillagképem” videóklip üzenete (My Constellation)

My Constellation videóklip

A VD Pictures újabb videóklipet készített a Lord Of The Lost legénységével. A My Constellation c. dal a 2021-es Judas c. dupla lemezen került rögzítésre. A klip csodálatos, ugyanakkor megrázó, pont mint egy Lord Of The Lost klip általában.

A My Constellation c. dal az elsők között volt, ami megfogott a Judas c. lemezről. Talán épp ez az oka, hogy legelőször nem értettem a klip és a dal közötti párhuzamot. Ez egy csodálatos lírai dal, amihez egészen más klipet képzeltem el, hiszen a szám címe magyarul „Csillagképem„. Kicsit Csillagok között, kicsit Oroszlánkirály jeleneteket képzeltem el hozzá, az In Silence c. videóklip hangulatához hasonlóra számítottam, de egészen más, meglepő képkockákhoz nyúltak a fiúk…

Előzmények és az áruló Júdás

A Judas c. lemez dallamában egy ún. vezérmotívum, képi megjelenésében egy csinos „boszorkány” kacérkodik velünk mindvégig. Ha lemaradtál a megjelenést megelőző időszakról, érdemes az albumhoz tartozó korábbi klipeket is megnézni, mert a Priest c. klippel indult minden. A Priest videóklip egy sötét fantáziavilágba, az emberi elme sűrű erdejébe invitál minket, ahol boszorkány képében megjelenik egy eszme (Júdás). Egy eszme a gonoszról, vagy az árulóról, ki hogy értelmezi a klipet. A Lord Of The Lost mindig is szerette megkérdőjelezni a jó és a rossz közötti határt. A klip is egy ilyen kérdőjelet ültet a gondolatunkba, melyet tovább feszeget a „For They Know Not What They Do” c. dal és videóklipje.

A Júdás női alakjával és a hozzá társuló, műfajában egyedülállóan kifejező, fájdalommal teli metál zenétől különleges történet olyan, akár egy minisorozat a Netflixen; képtelenség kivárni a folytatását. 🙂 A mini történetek főszereplője mindig Júdás, akit a csodálatos Xelanah alakít. A Viva Vendetta c. klipről egész addig azt gondoltam, hogy kakukktojás, amíg nem láttam a My Constellationt. A Viva Vendettában Júdás meglepő módon egy vadnyugati városba érkezik, ahol egyesíti erejét a város lakóival, a Csillagképem klip pedig ismét valami váratlannal állt elő.

A Lord Of The Lost és „háttérmunkásainak” tehetsége ezúttal végképp bebizonyította, hogy számukra nem létezik sem tér, sem idő, hiszen mondanivalójukat bármikor bárhogyan képesek megjeleníteni és az hozzánk mindig elér. Köszönet érte! A My Constellation klippel már egy egész kisfilmet kaptunk és az az érzésem, hogy ez egyre jobb lesz!

A tökéletesség keresése, a jó és a rossz

A My Constellation klip egy teljesen új történettel kezdődik, a zenekar legelső lemezén hallható Till Death Us Do Part c. dal klipjének folytatásaként. Az esküvő napjáról szóló klip apró részleteiben rejlenek a fontos mondanivalók, mely szerint a fontos pillanat, amelyre az egybegyűltek annyira készülnek, épp az egybegyűltek (vagyis saját magunk) miatt megy tönkre.

A Csillagképem ugyanezzel a problémával foglalkozik, ám itt az esküvői szertartás helyett a családi idill kerül veszélybe. Mindkét klip egy tükröt állít elénk az emberi álszentségről, amiben élünk. Örökké egy hiú ábrándot kergetünk: hol egy hibátlan karácsonyt idealizálunk, hol a tökéletes esüvőről álmodunk. Közben észre sem vesszük, hogy mi magunk változtatjuk az előttünk álló lehetőségeket, a nagy pillanatokat pokollá. Nem egyik ember, nem a másik, hanem mi mindannyian.

A My Constellation c. klipben végignézhetjük, amint egy meleg pár karácsonyán végigsöpör a Júdasra alapozott ideológia, vagyis ahogy mi magunk tesszük tönkre a saját meghitt karácsonyunkat, majd hibáztatjuk érte egymást. Micsoda megkönnyebbülés, hogy „Júdás” nem várt vendégként érkezett, így rá tudunk fogni mindent…

„Ne fogd a csillagokra!”

Habár a klip a jót és a rosszat egyaránt megjeleníti, egy régebbi dalból idézendő: „Ne fogd a csillagokra!” Vagyis a gonosz a legapróbb hibáktól a legnagyobbakig mindenben ott van, de ez csupán egy hibásan felépített idea. Ha hibáinkkal együtt elfogadnánk egymást, akkor a jót ugyanúgy megtalálnánk mindenkiben, akár a rosszat és talán a klip sem így végződött volna…

A My Constellation videóklipje azt mutatta meg nekünk, hogy az, hogy mi a jó és mi a rossz, csupán nézőpont kérdése. Nem szabad hiú ábrándokat kergetni a tökéletességről, inkább fogadjuk el egymást az apró hibáinkkal együtt.

A klip az áhított „tökéletességgel” indul. Az első részében egy meleg pár „makulátlan” és meghitt életét láthatjuk karácsony másnapján. Ahogy telik az idő, érkeznek a vendégek és velük együtt a folyamatos elégedetlenség. Egyre mélyebbre ásunk a hibáink felfedésében, ugyanakkor ezeken keresztül ismerünk magunkra. Ennek a kettősségnek a csodálatos leképezése látható a klipben, aminek a vége egy óriási űrt hagy bennünk, hiszen kicsit az az érzésünk, mintha ez a mi történetünk volna.

Apokasztázis

A klip végén valószínűleg először mindenkiben az a kérdés fogalmazódik meg: miért? Ezzel a klip mondanivalója célba ért, hiszen elgondolkodtatta a nézőt. Ezután elménk ismét menekülni próbál a gondolataink átkozott sötét bugyrából, ezért megnyugtató válaszokat keresünk a klip kapcsán felmerült kérdéseinkre. A borzalmakat levezetni próbáló dal címe Apokatastasis (Apokatasztázis), ami az utolsó előtti szám a Judas c. albumról.

Amíg ez a dal szól, van időnk elgondolkodni a felismerésen, hogy a magunk módján hogyan lehetünk jobb emberek? Miben kell megváltoznunk, hogy szebb lehessen a világ? Valóban rajtunk is múlik? Mi is számítunk? Igen!
Mielőtt teljesen ránk törne a kétségbeesés, Scarlet Dorn: Hope is Here (Itt a remény) c. nótájával siet a segítségünkre.

Emlékszel még, hogy melyik Lord Of The Lost dalban találkozhattunk a „Hope is Here” szövegrésszel? (Egy kis segítség: A dal a Thornstar albumon hallható.)

Neked más a véleményed a klip kapcsán? Várjuk kommentedet! Szeretnéd, ha a Lord Of The Lost magyar rajongói oldalon a te véleményed, cikked is megjelenne? Nincs vizsgáztatás, nincs elvárás, semmi kötöttség! A célunk, hogy jól érezd magad attól, hogy kiírod magadból, amit gondolsz! Nem kötelező a teljes névvel megjelenni, nem kell profi írónak lenned, csak légy te is része aktív közösségünknek! Ha szükséges, segítünk! Írj nekünk!

Ha további kérdéseid vannak a My Constellation c. klip kapcsán, kérdezd a zenekart! A fiúk ma este 19:00 órakor élőben válaszolnak a Twitchen!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .