Hivatalos weboldal: lordofthelost.de

Mi vesz rá valakit arra, hogy zenekar tetoválást csináltasson?

A Lord Of The Lost zenekar magyar nyelvű rajongói oldala

Mi vesz rá valakit arra, hogy zenekar tetoválást csináltasson?

Szeretjük, imádjuk a zenekarokat, elmegyünk a koncertjükre is, de van egy banda, akiket még ennél is jobban szeretünk. Rajongóként saját pólót vásárolunk, autogramot, közös fotót kérünk. De mi vesz rá valakit arra, hogy zenekar tetoválást is készíttessen?

Amikor valami nagyon egyezik az ízlésünkkel, akkor legszívesebben az egész világnak kikiáltanánk magunkból, hogy mennyire, de mennyire szeretjük azt a valamit. Ez lehet egy film, egy karakter, illetve esetünkben a zene, illetve a zenekar. Az internet előtti világban, a nyolcvanas és kilencvenes években jellemzően egy zenekaros pólóval, kitűzőkkel és felvarrókkal fejeztük ki ezt az érzést. Mindezt tovább fokozta, amikor az utcán szembejövő rockerek is ugyanilyen pólót viseltek, hiszen ha távolról is, de akkor érezhettük azt, hogy nem vagyunk egyedül a világban és tartozunk valahová.

Suli után, amikor a szülők dolgoztak, magunk sem tudtuk, hogy ez a problémánk, de magányosak voltunk. Kis kamaszként a rocker póló volt minden, aminek segítségével úgy érezhettük, szembe szállunk a világgal és belebújva lázadóként érezhettük magunkat.

Amikor a póló már nem elég a rockereknek

Később bővült a metál boltok termékkínálata. A zenekaros pólókon túl már fém medálok is megvásárolhatókká váltak, amik már állandóan velünk lehettek, így még közelebb érezhettük magunkat a kedvenceinkhez. Ezek a viseletek a hétköznapi öltözékünkön túl mintegy “alkalmi ruhaként” is működtek, hiszen a többség a koncerteken is ezekben a pólókban jelent meg.

Akik érezték a felforrósodott fém medál égető érzését a bőrükön, biztos megfordult a fejükben, milyen jó lenne, ha a medál lenyomata örök nyomot hagyna rajtuk. De akkor még nem volt divat a tetoválás, inkább csak a zenészek és a motorosok viseltek ilyesmit. Az érzést azonban mindannyian ismerjük, milyen jó lenne, ha örökké “velünk lehetne” a kedvencünk…

A zene és a tetoválás pszichológiája

A zene a legtöbbünknek nagyon sokat jelent. A zenehallgatás nem csak szabadidős tevékenység és nem csak szórakozás. A zene nem csak egy szakma, és nem csupán művészet. A zene a pszichológusod. Aki ilyen mélyen képes érezni a zene, vagy egy zenekar felé, ők válnak rajongóvá és közülük kerülnek ki azok, akik a textil viseletet bőrre cserélik. Nem bőrdzsekire, hanem zenekar tetoválásra. A tetoválás is egy művészet és érdekes, hogy készítésekor a vendég egy olyan intim közegbe kerül, ami számára pont olyan biztonságérzetet nyújt, mint a zenehallgatás. Az a fajta zenehallgatás, amit az imént a pszichológusunkként emlegettünk.

Hogy jön a póló után a zenekar tetoválás?

A zenekar iránti elköteleződés évről évre mélyül. Amíg aktív része vagy egy metál közösségnek, addig hasonló érdeklődésű embereket ismersz meg. Együtt jártok bulizni, együtt mentek el a koncertekre, vagy kirándulni, így évről évre egyre több élmény köt a zenekarhoz és ekkor már a közösséghez is, ami a zenekarnak köszönhető.

Talán “zenei pszichológusod” felé érzett hálád jeléül, talán a rengeteg élményednek köszönhetően hirtelen utolér a gondolat, hogy emléket állíts ezeknek az érzéseknek. Szeretnéd “kőbe” vésni kettőtök titkos, plátói kapcsolatát, hiszen az elmédből már kitörölhetetlenné vált a zenekar és a hozzá kötődő emlékeid. Arra gondolsz, szobrot állítanál róla a kertedben, de szobrász és kert híján ez csak a fantáziádban lehetséges. A kreatívabbak ilyenkor papírt ragadnak és rajzolni kezdenek, hogy alkossanak maguknak valamit ebből az alapanyagból a saját kedvtelésükre, de van aki ilyenkor a saját testét hívja segítségül.

Hiszen eddig is bőrödön viselted a zenekar logot, de most egy réteggel közelebb kell kerülnie a szívedhez, így közvetlenül a bőrödet szeretnéd felruházni vele. A zenekar tetoválás készítésekor az az érzés kerít a hatalmába, mintha eggyé válnál a kedvenceddel. Innen már nincs tovább, hisz véredet adtad a kedvencedért. Ez az oka annak, hogy valaki magára tetováltat egy zenekart.

Judas tetoválás

Mindent összegezve

Ma már a tetoválás nem ritka és ezzel talán a jelentősége sem olyan nagy, mint régen volt. Viselőjének azonban annál többet jelent! A tetoválás önkifejezés, ám a legtöbb minta – habár jól látható helyre van varrva – mégis inkább a viselője számára hordoz örök iránymutatást.

Ha szeretnéd az egész világnak kikiáltani magadból, hogy mennyire imádod a zenekart, elég ha felveszel egy Lord Of The Lost pólót. Azzal, hogy nincs zenekar tetoválásod, nem vagy se több, se kevesebb a többieknél, ahogy akkor sem, ha van ilyen tetoválásod. Ez igazából magánügy…

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .