2024. április 18. BARBA NEGRA
1211 Budapest, Szállító u. 3.

Judas, az album dokumentumfilm (4. rész) magyarul

A Lord Of The Lost zenekar magyar nyelvű rajongói oldala

Judas, az album dokumentumfilm (4. rész) magyarul

Becoming Judas 4.rész

Becoming Judas c. dokumentumfilmet korlátozott számban jelent meg DVD-n a Napalm Records kiadásában, a Judas c. lemez tiszteletére. A filmet a kiadó azóta hét részletben feltöltötte a YouTube-ra. Ezúttal a negyedik részt nézhetjük meg Móni jóvoltából a magyar szöveg ismeretében.

A negyedik epizódban az énekről, a kórusról és a vonós hangszerekről esik szó. Ahogy az előző részekben is már szó volt róla, a zenekar számára kiemelkedő fontosságú volt, hogy a lemezen használt hangok ne elektronikus, előre megvásárolt sablonokból álljanak össze. Előre gyártott szoftverek használata helyett a különböző hangszerek eredeti hangját vették fel egyik másik helyszínen, és saját kórust állítottak össze, akik maguk énekelték fel a szükséges énekhangokat. Ebben a részben többek között olyan, a Judas lemez saját kórusaként szerepet vállaló zenészekkel is találkozhatunk, mint Scarlett Dorn, MajorVoice és az aranytorkú Gergana Dimitrova.

Ennek a résznek a vége felé Corvin Bahn az album felvételét jelentő munkát úgy írja le, mint a vízfestéket, amivel színeket keversz, azután a kikevert színeket felviszed a vászonra. Ezt annyival egészíteném ki, hogy a fiúk nem csak a színeket keverik össze, de a szükséges ecsetkészletet is ők maguk állítják össze, a vásznat is ők állítják fel, majd amikor festeni kezdenek, mindannyian egy emberként teszik azt.

Köszönjük a fordítást Móni! 🖤

Becoming Judas 4. rész

0:12A Priest felvétele a Chameleon Studióban (Hamburg): Chris & Eike

0:30 – Benjamin Lawrence (Beni): A felvételek előtt Chris elénekli ugyanazt a részt különböző mikrofonokba, ezután visszahallgatjuk ezeket a felvételeket és kiválasztjuk a megfelelő mikrofont a munkához. Már az elejétől világos volt a számunkra, hogy különösen nagy figyelmet kell fordítanunk arra, hogy a szöveg jól érthető legyen az albumon.

Chris: Az ének felvételekor akkor érzem magam a legkényelmesebben, ha mindent magam csinálhatok. Így mindent kipróbálhatok amit gondolok, amíg elégedett nem vagyok az eredménnyel. Ez bármit jelenthet. Onnantól kezdve, hogy “mindent eléneklek egyben az elejétől a végéig és azt megtartom” egészen addig, hogy “négy órán keresztül dolgozok egy dalon, amíg be nem rekedek”. Az első, aki meghallgatja a felvételeket, amikor végezek, Gared.

Gared: Olyan, mint egy fülzúgás. Egy idő után a tested úgy dönt, hogy figyelmen kívül hagyja, mint minden zajt. (Nevet)

1:39 2020. december: Chris egy dal felvétele közben a Chameleon Studióban (Hamburg)

1:44 – Chris: Utána Gared mindig nyíltan elmondja, ha valami egyáltalán nem tetszik neki, mint ahogy azt is, ha valami igazán tetszik neki, ha valami lenyűgözte.

Gared: Az elmúlt 10 évben megadatott az az öröm, hogy együtt dolgozhattunk a Lord of the Lost-ban és más projektekben is… ezalatt az idő alatt Chris hangja borzasztóan sokat fejlődött. Még inkább multi-dimenzionális lett és sokkal egyenletesebb.

2:192020. december: Chris egy dal felvétele közben a Chameleon Studióban (Hamburg)

2:27 – Gared: Chris hangja sziklaszilárd lett az évek során. Nyalizó… (Magára érti, közben nevet)

2:382020. augusztus: Felkészülés a videó felvételekre

3:182020. december: Háttérvokál felvétele a Chameleon Studióban (Hamburg): Pi & Chris

3:24 2020. december: Kórus felvétele a Sto’Vo’Kor Studióban, a felvételeket Corvin Bahn irányította. A bejátszásban szerepel: Scarlet Dorn, Benjamin Mundlinger, Ronald Zeidler (MajorVoice), Niklas Turmann

3:38 – Beni:  Ezúttal nem használtunk (szoftveres) kórus mintát, amiben az ének csak annyit tud, hogy “Aaa” egy gombnyomásra. Ehelyett felvettünk egy valódi kórust.

Gared: Ez a mi saját kórusunk, soha senki más albumán nem fogod viszonthallani. Egy szoftveres kórust (vagy hangszert) viszont bárki megvásárolhat és használhat.

Corvin Bahn: A legkézenfekvőbb érv a valódi kórus mellett, hogy sokkal jobban hangzik, mint egy minta kórus. Mindenki közvetlenül kapcsolódik egy (igazi) emberi hanghoz, így érezni lehet a különbséget egy minta kórussal szemben. Egy valódi kórus sokkal élőbb és organikusabb.

4:15 – Scarlet gyakorol a kórus felvételhez a Sto’Vo’Kor Studióban

Scarlet Dorn: Szóval minden hangról két felvételre van szükséged, igaz?

Corvin: Pontosan.

4:27 – Chris: Egyszerűen lehetetlen volt a számunkra egy 100 fős templomi kórust alkalmazni. Szóval ehelyett, megkérdeztünk néhány nagyszerű énekest a Lord Of The Lost családból, hogy szeretnének-e a kórusunk tagjai lenni.

4:37Scarlet és Corvin a Sto’Vo’Kor Studióban.

Scarlet: Csak szólj, ha inkább egy “klasszikusabb” stílust szeretnél hallani, vagy valami másra van szükség.

Corvin: Legnagyobbrészt inkább klasszikus lesz.

4:48 – Gared: Emellett az is a valódi kórus mellett szól, hogy ők szöveget is tudnak énekelni.

4:57Scarlet énekel a kórushoz a Sto’Vo’Kor Studióban.

5:02 – Beni: Ez rengeteg új lehetőséget adott nekünk már a dalszövegek megírásakor is.

Chris: Olyan emberek vannak velünk ezen az albumon, akik nagyon kedvesek a számunkra; hatalmas öröm hallani őket velünk együtt. Számomra ez hihetetlenül fontos.

Bejamin Mundigler (Benji): Nagyon boldog vagyok, hogy együttműködhettem ezen az albumon zeneileg nemcsak a kreatív oldalon, hanem a létrehozásában is. Rendkívül izgalmas volt, hogy egy teljesen más módon is használhattam a hangomat, nemcsak ahogy megszoktam: egy sokkal klasszikusabb stílusban a modern pop helyett.

Pi: Óriási a különbség a mi valódi kórusunk és egy minta (szoftveres) kórus között.

Benji: Az egész a song writing camp-en kezdődött, a  “For They Know Not What They Do” írásakor, amikor Chris megkérdezte, hogy szeretnék-e kipróbálni valami ilyesmit egy kórussal. Szóval felvettem pár ötletet, amíg ő szunyókált egyet a kanapén.

6:20Zenés bejátszás a kórus felvételéről.

6:40 – Chris: Persze a vonósokat felvehettük volna Németországban is, de egy produkció kapcsán, amit Joachim Witt-nek csináltam, kapcsolatba kerültem egy stúdióval Szófiában, Bulgáriában. Ehhez a produkcióhoz felvettük ott a csodálatos Gergana Dimitrova énekhangját, ami olyan mintha egyenesen egy mozi filmzenéjét hallgatnád. Szerettem volna a mi albumunkon is viszonthallani őt.

6:59Gergana Dimitrova (a bolgár hangok misztériuma)

7:14 – Chris: Ugyanúgy ahogy egy leitmotif (mint egy vezérmotívum) valahogy tematikusan keresztül vezet az albumon, természetesen egy emberi hang is megteheti ugyenezt. Mivel a bolgár stúdió mérnöke, Aleks, vonós-felvételeket is csinál a stúdiójában, úgy döntöttünk, hogy ott felvesszük mindkettőt (a vonósokat és a Gergana énekét). 

7:34 2020. október: A vonósok felvétele az ANP Music Production-nál, Szófiában (Bulgária)

8:00 – Beni: Az rögtön az elejétől világos volt, hogy a vonós szekció csak csellót és brácsát tartalmazhat. Szóval az összes dal már eleve így volt meg fejben.

Corvin: A hegedűt szándékosan hagytuk ki.

8:172020. október: A vonósok felvétele az ANP Music Production-nál, Szófiában (Bulgária), a felvételeket készítette: Aleks Nushev & Petar Aleksiev

A két csellón Petar Kushlev & Viktor Traykov, a két brácsán pedig Hristo Arolski & Stefania Yankova játszott.

8:23 – Corvin: Az alapötlet az volt, hogy kihagyjuk ezt a gyönyörű, kifejező hegedű hangot, amit mindenki (el)várna (egy ilyen albumon). Ehelyett inkább a többi hangszerre szerettünk volna koncentrálni. Szóval megérkeztünk a stúdióba egy halom kottával, és ezeken a kottákon volt minden információ, amire a zenészeknek szükségük volt, arra vonatkozóan is, hogy melyik hangot milyen hosszan kell játszaniuk és milyen hangerővel.

8:512020. október: A vonósok felvétele az ANP Music Production-nál, Szófiában (Bulgária).

9:02 – Corvin: A zenészeknek gyerekjáték egy ilyen kottából játszani, a legbonyolultabb darabokat is el tudják így játszani. Ez lehetővé tette számunkra, hogy meglehetősen sok dalt rögzítsünk két nap alatt.

9:152020. október: A vonósok felvétele az ANP Music Production-nál, Szófiában (Bulgária).

Aleks Nushev (a cselló felvétele közben a zenészeknek): Köszönjük szépen, ez volt a legbonyolultabb…

Corvin: A következő lehetne ez a ballada, a My Constellation

9:342020. november. A kontra basszus (nagybőgő) felvétele a Sto’Vo’Kor Studióban

Chris: Szóval ennek van egy extra magas húrja?

Julia C. Pfänder: Nem, egy mély, egy sub-contra B.

9:43 – Corvin: A nagybőgő nagyon jól működik azokon a részeken, ahol nincs elektromos basszus vagy szintetikus basszus (a dalban).

9:492020. november. A nagybőgő felvétele a Sto’Vo’Kor Studióban

Chris: Leginkább a három alsó húrt használod, igaz?

10:02 – Corvin: Egy kicsit úgy kell elképzelni, mint egy doboz vízfestéket. Nagyon sokféle basszus hangszert használhatunk egy zenében. Ott van a szintetikus basszus (Megjegyzés: Gared műve), ott van Class elektronikus basszusgitárja, a gitáron is lehet mély hangon játszani és ott van a nagybőgő. Természetesen azt nem lehet, hogy mindegyiken egyszerre játszunk valamit, mert az teljes káoszhoz vezetne a mély frekvenciákon.

10:23Chris fáradhatatlanul és keményen dolgozik az album felvételén.

10:31 – Corvin: Szóval tényleg olyan, mint egy doboz vízfesték. Oda kell figyelned, hogy melyik színeket kevered össze, hogy a végén az egész festménynek legyen értelme.

10:382020. november. A nagybőgő felvétele a Sto’Vo’Kor Studióban

Eike: Ezt még mindig használhatjuk az eredeti hang nélkül.

Jön az 5. rész…

 

One Response

  1. admin szerint:

    Köszönjük a munkádat Móni! 🖤

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .