2024. április 18. BARBA NEGRA
1211 Budapest, Szállító u. 3.

Judas, az album dokumentumfilm (3. rész) magyarul

A Lord Of The Lost zenekar magyar nyelvű rajongói oldala

Judas, az album dokumentumfilm (3. rész) magyarul

Becoming JUDAS című DVD korlátozott számban, díszdobozban került kiadásra a Judas c. lemez megjelenésekor. A dokumentumfilm azt mutatja meg, hogy mennyi munkával jár egy lemez készítése. A Judas több okból is kiemelkedő teljesítményről tanúskodik. Ez egy dupla album, ami a német slágerlistákon a 2. helyezet lett! A lemez egyik különlegességének számít továbbá a Viva Vendetta c. dal, valamint az, hogy a használt hangok igaziak, nem elektronikusak.

A film ma már a YouTube-on is elérhető, az alábbiakban a hét részből ezúttal a harmadik részt láthatjuk, és Móni jóvoltából magyar szöveg is van hozzá, ami a videó alatt található! Ebben az epizódban a fiúk azt mutatják meg nekünk, hogyan vették fel a lemezhez szükséges hangokat és hogyan dolgoztak meg a kitűnő hangzásért.

Az előző részekben megismerkedhettünk a gitárhangzással és a torzítóval. A mostani felvételeken megtekinthetjük azt az iskolát, amiben Chris egykor tanult, belekóstolhatunk a hangversenyzongora és az orgona hangjainak felvételeibe és az ehhez szükséges mikrofon telepítésekbe.

Egyes fejezeteknél jelöltük a percet, hogy könnyebb legyen követni a szöveget a videóhoz. A szöveggel kezdj és a perceknél látni fogod, hol tart a videó, így kényelmesen, ott állíthatod le mindig, ahol épp a magyar szövegben tartasz.

Köszönjük szépen Móni! 🖤

Becoming Judas 3. rész

0:142020. augusztus, Zongora felvételek a Rudolf-Steiner Iskolában, Altona-ban (Hamburg)

Chris: Az a különleges a zongorában, hogy az egykori iskolámban vettük fel, ahol annak idején tanultam. Ez az az előadóterem, ahol először álltam színpadon. Én játszottam „Mack the Knife„-ot a “The Threepenny Opera”-ban. (Megjegyzés: The Threepenny Opera-t, vagy németül a Die Dreigroschenoper-t 1928-ban mutatták be először Berlinben, a mű a kapitalista világ szocialista kritikája. Feltehetően egy 18. századi angol opera balladából, a Koldusoperából adaptálták. Szerzőjének Bertold Brechtet tekintik. A darab egyik főszereplője Mack the Knife, aki London leghírhedtebb bűnözője.) Bárhol megcsinálhattuk volna a felvételeket Hamburgban, bármelyik nagyterem hangversenyzongoráján. De az iskolámba mentünk, mert mindig próbáljuk bevonni a számunkra emberileg vagy érzelmileg fontos helyeket, embereket vagy dolgokat. Ez még akkor is így van, ha ezeknek a puszta (érzelmi) jelentősége nem hallható a végső produkcióban. Ez volt tulajdonképp az első osztálytermem, itt tanultam az érettségiig. Itt ismertem meg Annát, az első barátnőmet, annál az asztalnál. Itt voltam először szerelmes.

Gared: Az iskola hangversenyzongoráját egy nagy díszíteremben vettük fel, és úgy rögzítettük a terem hangzását, ahogy volt.

1:18Próba a hangversenyzongorán Chris iskolájában.

1:33 – Gared: Még extra mikrofonokat is helyeztünk el a lépcsőházban, hogy felvegyük ezeket a szórt hangokat.

1:45Zenés bejátszás az iskolából.

3:10 – Gared: Annak érdekében, hogy ezek a távoli mikrofonok (a lépcsőházban) képesek legyenek elkapni az egészen halk részeket is, nagyon fel kellett erősítenünk őket. 

3:21 Bejátszás az iskolából. Hangbeállítás két dal között.

3:32 – Gared: Bengt azt mondta, hogy a legfinomabb zajokat is hallja a mikrofonokon, például még az óra ketyegését is a falon. Szóval le kellett vennünk az órát és ki kellett vennünk belőle az elemeket. De Bengt még mindig hallott valami ketyegést. Végül kivettük az elmet az összes órából a folyosókon, még a két szinttel lentebbieken is. Emellett az ablakok sem voltak teljesen hangszigeteltek és a főutcára néztek, ezért mindig abba kellett hagynunk a felvételet, amikor egy teherautó vagy egy motor elhaladt odakint. A mikrofonok gyakorlatilag mindent felvettek.

4:04Bengt: Hű, hallottam egy mentőautó halk hangját a odakintről.

Chris: Nííno-níííno

4:10 – Nik: Az orgona felvételéhez visszamentünk ugyanabba a templomba, Wandsbek-be, ahol a Till Death Do Us Apart felvétele is készült.

4:212020. szeptember, Az orgona felvétele a Kreuzkirche-ben, Wandsbek-ben (Hamburg)

Corvin Bahn: Templomi orgonán játszani először nagyon nehéz, még akkor is ha valaki jól ismeri a billenytűs hangszereket. Egy templomi orgonán meglepően sok billentyű található. Szóval az első dolog, amit meg kell tenned, hogy kiválasztod a hangzást, mivel a lehetőségek száma, hogy milyen hangokat hozz létre, szinte végtelen. Mindenképp ki kell találnod, hogy mit akarsz, mert olyan, hogy “az egy orgona hangzás” nem létezik.

4:552020. szeptember, Az orgona felvétele a Kreuzkirche-ben, Wandsbek-ben (Hamburg) – Corvin és Gared próbálgatja a különböző hangzásokat

Gared: Azt hiszem, kihagyhatjuk az ötödiket.

5:12 – Corvin: Az orgonának vannak basszus (láb)pedáljai is és egy valódi orgona játékos képes egyszerre játszani az orgonán a kezeivel és a lábaival. Én nem tudok… Szóval először a kezekkel játszott részt rögzítettük, aztán külön a lábakkal játszottat.

5:36 – Bengt: Nagyon izgatott voltam, hogy ennyire kreatív lehetek hangmérnökként, a mikrofonok elhelyezését illetően. Hogy hova rakjuk őket: az oltár elé egy szokásos “ülök a templomban és szégyellem magam, amiért tegnap este megint maszturbáltam” érzést keltve. Vagy helyezzük el őket a galérián … amit végül ténylegesen választottunk. Emellett a közvetlen hangzás érdekében még két közeli mikrofont is beállítottunk. (Tapsol) Csodás viszhangok! És mivel úgyis itt van nekünk ez a csodás visszhang, felállítottunk még pár mikrofont itt és ott is… Nagyon izgalmas volt egy ilyen szokatlan hangszert felvenni, amivel nem dolgozok minden nap. Hiszen leggyakrabban egyszerűen szoftveres hangzást használunk ilyen esetekben az egyszerűség kedvéért.

6:552020 június, Songwriting Camp a Chameleon Studio-ban, Hamburg

Benjamin Lawrence (Beni): Mostanra már a szoftveres hangszerek olyan standard minőségben is elérhetőek, hogy csak kisebb különbségek vehetőek észre közöttük, de nem lehet megmondani, hogy egyik jobb vagy rosszabb, mint a másik. Egy avatatlan fül azt sem tudja megmondani, hogy ez a hangszer egy számítógépről szól (nem eredetiben). Ugyanakkor, ezek a szoftveres hangszerek vannak már használatban mindenhol, szinte minden produkcióban.

7:22 2020 szeptember, Az orgona felvétele a Kreuzkirche-ben, Wandsbek-ben (Hamburg)

Beni: Ezek a (hang) minta-könyvtárak tulajdonképp néhány szoftver cég kezében vannak. Egy hangmérnök többnyire meg tudja mondani, hogy melyik produkcióban melyik minta-könyvtárat használták. Ha el akarod ezt (az uniformitást) kerülni, akkor érdemes néha kimenni és felvenni a saját hang mintáidat magadnak egy valódi hangszeren.

7:502020. szeptember, Zenés bejátszás az orgona felvételéről (Kreuzkirche, Wandsbek, Hamburg)

Jön a 4. rész…

 

One Response

  1. admin szerint:

    Köszönjük Móni! 🖤

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .