Hivatalos weboldal: lordofthelost.de

Judas, az album dokumentumfilm (2. rész) magyarul

A Lord Of The Lost zenekar magyar nyelvű rajongói oldala

Judas, az album dokumentumfilm (2. rész) magyarul

Becoming Judas 2

A német Becoming JUDAS című dokumentumfilm eredeti nyelven, hét részre darabolva felkerült a Napalm Records YouTube csatornájára. A dokumentumfilm a Judas c. dupla Lord Of The Lost lemez készítésének állít emléket. Az alábbiakban a 2. rész látható a magyar fordítással. A Becoming JUDAS c. filmből megismerkedhetünk az alkotói munka és a csapatmunka fogalmával a metál zene műfaján belül. Ebben az az epizódban főleg a gitár hangzásáról és a torzító szerepéről esik szó.

Egyes fejezeteknél jelöltük a percet, hogy könnyebb legyen követni a szöveget a videóhoz. A szöveggel kezdj és a perceknél látni fogod, hol tart a videó, így kényelmesen, ott állíthatod le mindig, ahol épp a magyar szövegben tartasz.

Köszi Móni! ?

Lord of the Lost – Judas, az album dokumentumfilm (2. rész)

Becoming Judas 2. rész

0:10 – 2020. június, Chameleon Studios (Eike és Chris “játszanak” a fuzz torzítóval)

Eike: Még sosem dolgoztam fuzz hangzással, mint ez.

0:25 – Class: Kitűztünk magunknak néhány irányelvet a gitár-hangzást illetően. Olyan sokat akartunk fuzz torzítással dolgozni, amilyen sokat csak lehetséges. 

Bengt: A technológia emögött (fuzz torzítás) meglehetősen érdekes. 

0:39 – Bejátszás a campből… (Eike és Chris “játszanak” a fuzz torzítóval)

0:56 – Benjamin Lawrenz: Valami FX-szerű hangzást akartunk a megszokott helyett, ami a tipikus…

Bengt: …metálhangzás és minden, ami egy dalt “metálossá” tesz. Mivel ha egy hangot tényleg keményen eltorzítasz, lehetetlenné válik, hogy így játsz vele.

Benjamin Lawrenz: Ez már eleve meghatározta a dalok írásának módját.

1:19 – Bejátszás a campből… (Első eligazítás a songwriting camp 1. napján)

Chris: Az ötlet az volt, hogy rákényszerüljünk a kreatív folyamat (alkotás) manipulálására az általunk választott hangzás által. Ha ez valamilyen oknál fogva mégsem működik, még mindig változtathatunk rajta. ⎯ Eike: Ez tényleg segít, hogy elkerüljük az alapvető hibákat már rögtön a legelején. ⎯ Chris: Pontosan. De végső soron, az elv, miszerint “még később is kijavíthatjuk magunkat”, még így is alkalmazható.

1:55 – Benjamin Lawrenz: Ugyanúgy használhatod ezt a gitár effektet, mint egy normál amp hangzást.

Bengt: A megszokott (Megjegyzés: itt hangokat ad ki, hogy szemléltesse, de ezt nem tudom legépelni…) gitár riffek nem működnek ennél a hangzásnál.

2:08 – Bejátszás a campből… (Első próbálkozások a Gamechanger Audio plazma pedáljaival)

2:23 – Pi: Persze nagyon sokféle gitár riff van ezen az albumon, csak másmilyenek (mint a megszokott).

2:30 – Bejátszás: 2020. november; gitár hangzás tervezése Chris lakásán – Gared & Chris

Chris: OK, felveszem, csináljunk egy kis zajt.

2:56 – Bengt: Ha ez a gitár hangzás gyerek volna, azt mondanád neki, hogy “Nagyon különleges vagy!”. De pozitív értelemben. Nagyon jó a hangzása!

Pi: A gitár és a basszus felvétele Emmelsbüll-Horsbüll-ben történt. 

Bengt: Ez az a hely, ahol az imádnivaló Maike és az ő “Watt’n Sound Studio”-ja található, amit iskolaként használnak.

Pi: Vannak emlékeim a negyedik osztályból, amikor a közeli Dagebüll városkában voltunk iskolai kiránduláson. Ez volt ez első olyan iskolai kirándulás, amit valóban élveztem, anélkül, hogy honvágyam lett volna, vagy ilyesmi. Igazán otthonos volt.

3:39 – Bejátszás: 2020. október; a Watt’n Sound Studio-ban

4:13 – Bengt: Pi és Class váltva vették fel a dalokat és mindketten tökéletesen fel voltak készülve a saját részeikből. Így rögtön el tudták készíteni a felvételeket, anélkül, hogy előtte gyakorolniuk kellett volna, ami lehetővé tette nekünk is, hogy kicsit kreatívkodjunk itt is és ott is.

Class: Nagyon örülök annak, hogy mennyire jól működött az elképzelésünk. Pi felvette az első dalt, azután én következtem, aztán Pi felvette a második dalt és megint én következtem, és így tovább. Ez egy igazán kiegyensúlyozott, nyugodt módja volt a munkának. Ahogy Pi értelmezte a dalokat, azt én rögtön tudtam alkalmazni a saját részeimre. Így nagyon könnyű volt reagálni arra, ahogy ő játszik.

5:06 – Bejátszás: 2020. október; a Watt’n Sound Studio-ban

Class: Csavard fel! ⎯ Chris: Már a maximumon van. ⎯ Class: Vagy úgy! ⎯ Chris: Ez itt a tremolo 

(Megjegyzés: Tremolo ⎯ Olyan elektronikus hangeffektet (is) jelent, ahol a következő hangok amplitúdója, és így a hangerősség is változik. A hatvanas években ez terjedt el, mint az elektromos gitárok „standard” hangja. Ma is állandóan használt effekteszköz a Vox vagy Fender erősítőkben. Forrás: Wikipedia).

5:23 – Pi: Én elsőre nem szerettem különösebben ezt az erősítőt amiatt, ahogy az eszköz működik: a gitár általános tapintása (érzékelése) teljesen megváltozik. Amikor elnémítod a húrokat, az túlhajtja az összes alacsony frekvenciát és egy ilyen pff-szerű hangot eredményez. Szóval teljesen máshogy kell rajta játszanod és ezt elsőre nagyon akadályozónak éreztem. De csak el kell fogadni és kizárni azt a gondolatot, hogy akadályozva vagy a játékban… és el kell kezdeni azon gondolkozni, hogyan fogja ez befolyásolni az egész albumot.

6:44 – Bejátszás: 2020. október; a Watt’n Sound Studio-ban

Chris: Elképesztő! ⎯ Bengt: Egyszerűen elképesztő! Mindenki, pacsit Pi-nek! És ezután ezt fogjuk csinálni minden tökéletes felvétel után. ⎯ Chris: Bár igazából az elején egy kicsit siettél szerintem, szóval akkor azt újra kellene csinálni. OK?

Chris: Kicsit hasonló elrendezésű, mint a harmónikán, igaz? ⎯ Gared: Igen, nagyjából. Ez is négyes lépésekben halad. Bocsi, úgy értem ötös lépésekben. ⎯ Valaki a háttérből: Valaki egyértelműen nem szakértő.

7:31 – Class: Olyan érzés, mintha egy gigantikus hangszer lenne. Olyan, mintha a természet hangjait hallgatnád. De nemcsak egy madár énekel, vagy az ág recseg, hanem benne van egy csomó különböző állat, a szél hangja, a fák különböző hangjai… Az egész egyben egy hihetetlenül gyönyörű erdő, amit élvezet hallgatni.

7:54 – Bejátszás: 2020. október; a Watt’n Sound Studio-ban

Bengt: OK, lássuk a fejhallgató mixedet. … Bocsi, úgy gondolom, hogy nincs szükséged ennyire hangos gitárra.

Másik bejátszás… (Amikor a producer megpróbál távolról irányítani, miközben nyaral…)

Gared & Pi hallgatják Christ a kihangosított telefonon: A 62-es sávban a “The Heartbeat Of The Devil”-ben … ahol ez a “szellentő” gitárhang van, egy hosszú basszus alaphangra van szükségünk, ezt elrontottam a programozásnál.

Bengt: Mindjárt elkezdhetjük, csak előbb csinálok egy kis teát, de ahhoz előbb vízkőtlenítenem kell a vizet. Ez kb. egy óra. ⎯ Pi: Hozok vizet a kútról. ⎯ Bengt: Az 20 km-re van, elmegyek biciklivel, de kell egy pár kört menni.

8:39 – Class: Nagyon jól éreztem magam, miközben próbáltam követni a gondolkodásmódját és a dalokhoz való hozzáállását (szerintem Pi-re gondol).

8:54Bejátszás: 2020. október; a Watt’n Sound Studio-ban

Bengt: OK, pakolhatunk, fiúk! ⎯ Chris: Hadd lássak egy kis bulit!

9:10 – Bengt: Egy kicsit úgy éreztem magam, mint egy iskolai kiránduláson. Gared is velünk volt, meg Henrik, mivel ő ismeri egy kicsit a stúdiót.

9:18Bejátszás: 2020. október; a Watt’n Sound Studio-ban

9:24 – Pi: A gitár és basszus felvételnek egy kicsit olyan hangulata volt, mint a turnéinknak. Iskolai kirándulás érzés. Olyanok vagyunk, mint egy család, ahol minden harmonikus. Egyetlen pillanatnyi feszültség sem volt, sem kreatív jellegű, sem személyes. Nagyon produktívak voltunk egész héten és még a nap végén is jól kijöttünk egymással.

9:52Bejátszás: 2020. október; a Watt’n Sound Studio-ban

Bejátszás: 2020. november; Extra szóló gitár felvétel, Pi lakásán

Bengt: Tökéletes felvétel.

Jön a 3. rész…

 

One Response

  1. admin szerint:

    Köszi szépen Móni! ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .