2024. április 18. BARBA NEGRA
1211 Budapest, Szállító u. 3.

Judas, az album dokumentumfilm (5. rész) magyarul

A Lord Of The Lost zenekar magyar nyelvű rajongói oldala

Judas, az album dokumentumfilm (5. rész) magyarul

Becoming Judas, Niklas Kahl

A Becoming Judas c. dokumentumfilm ezen epizódja a Judas c. albumon hallható ütőhangszerekre fókuszál. A felvételeken többek között azt láthatjuk, hogyan vette fel a Lord Of The Lost a dobjátékot, valamint stúdión kívül a lemez elkészítéséhez szükséges új hangokat az egyik-másik helyszínen. Az elektronikus zene egy előre felvett hangadatbázisban található hangok segítségével készül, ám a fiúk szerették volna, ha minden egyes lemezen felhasznált hang a sajátjuk. Ehhez meg kellett találniuk azokat a hangokat és hangzásokat, amelyekre szükségük volt.

Határozottan érdekes, hogy milyen sokszínű a zenészek munkája és milyen különleges, kreatív, és gyakran vicces feladatok tartoznak hozzá. A Lord Of The Lost zenekar tagjai nem csak játszanak egy hangszeren…

Nagyon köszönjük a fordítást Móni! 🖤

Becoming Judas 5. rész

0:12 – Benjamin Lawrence (Beni): Az egyetlen “probléma, amivel meg kell küzdeni”, amikor a dobokat vesszük fel Nik-kel, hogy az egész nagyon gyorsan készen van … mivel Nik mindig tökéletesen felkészült és igazi profi.

Nik: Ezúttal az egész folyamat más volt, mint ahogy megszoktuk. Először meg kellett terveznünk a hangzást, szóval felvettünk egy csomó hangot.

Beni: Elmentünk egy bevásárló központ mélygarázsába, csak hogy kihasználjuk a méretéből adódó akusztikát és (hang)mintákat vettünk fel Nik dobfelszerelésével.

0:51Felvételek a mélygarázsban…

0:55 – Beni: Felvettünk pár vicces és fura zajt is, mint pl. “a kölyökkutyát”… ami valójában csak valami zaj volt, amit Nik csinált a szájával. Felvettük Nik kocsijának a motorháztetejét is (a zajt, ahogy lecsapódik). Ez egy tökéletes basszus dob hangzás, ami könnyen beilleszthető lenne néhány mozis ütőhangszeres minta könyvtárba.

Nik: Még a fémkorlát hangját is felvettük, ahogy cseng, ha megütjük.

Beni: Ajtókat, táblákat … 

1:24Fura zajok felvétele a hangkönyvtárban…

1:42 – Beni: Legnagyobb meglepetésünkre, a pergődobnak volt a legjobb hangzása a lépcsőházban, még úgy is, hogy a lépcsőház jóval kisebb volt, mint a parkoló maga. De ott nem volt semmi szigetelés, így a hang szabadon visszhangzott faltól falig. Szerintem legalább 20 másodpercig visszhangzott.

2:072020. december: A dob hangzás szerkesztése Benji lakásán.

20:08 – Benji: Minden audió fájl elején ott volt egy kezdőütés a pergődobbal. Az összes hangot megkeresheted a szintetizátoron és ha leütöd a megfelelő billentyűt, az adott hangot játszod le.

2:232020. augusztus: Piano zajok felvétele a Rudolf-Steiner Iskolában, Altonában (Hamburg)

2:30 – Nik: A hang célja, hogy a művészi munkát szolgálja, szóval meg kellett találnunk a helyét a zenében. Az albumnak nagyon sok ritmikus elemét ezekből a hangokból raktuk össze. Emellett, hogy kicsit élőbbé tegyük, valódi dobot is adtunk hozzá.

2:54Bejátszás a dobfelvételekről

4:08 – Nik: Mondjuk, hogy durván 1 órára van szükség, hogy egy átlagosan 3 perc 30 másodperc hosszú dalhoz felvegyük a dobot. Egy ilyen átlagos, közepes hosszúságú dal kb. 100 ütemből áll. Ha csak a szokásos pergetést veszed, akkor egy ilyen dalban 200 pergetés van 3 perc 30 másodperc alatt. Ha most ezt felszorzod egy órára (a dal felvételének idejére), akkor végül … végül sokat kapsz.

4:43 Bejátszás a dobfelvételekről

Nik: Ezek kétségtelenül megfelelő botok. Már egy pár hónapja dolgozunk rajtuk.

Chris: Igen, meg tudom mondani, hogy ezek botok, az világos, de a teteje egy kicsit lekerekített.

Nik: Ez nemcsak egy kicsit lekerekített, ezt hívjuk mi úgy, hogy lekerekített hegyű.

Chris: Tessék, csak egyet kapsz belőle.

Nik: Egy dupla albumhoz?

Beni (Niknek): Lentebb tudnád engedni a “china” és az “accent” cintányérokat egy kicsit? Vagy emeld meg a fő “crash” cintányérodat. Vagy mindkettő…

Beni: Mindig vidítsd fel a zenészedet.

Chris: Nem látok zenészt, csak egy dobost.

Beni: Ez a lényeg, add meg neki az érzést, hogy…

Nik: Dobost hallottam?

Beni: Én csak drámát hallottam. Meg kellene adnod neki az érzést, hogy igazi zenész.

Chris: Egy dobos királynő vagy.

5:29 – Nik: Összesen 4 naposra terveztük a dob felvételeket, de persze optimálisan akartuk kihasználni a rendelkezésre álló időnket. Hiszen 8, 9 vagy akár 10 óra után a stúdióban, egy kissé elfáradok.

5:46Gared: Nik kezd leereszteni, de azt hiszem, tudom mire van szüksége… Célzóvízre…

Nik: Ma semmi sem működik!

Gared: Hagyd abba!

Nik: Hogyan kellene innen elérnem ide?! Valószínűleg te is azt akarod, hogy cintányérokon játszak, igaz? Mi a fene…

Gared: Nyugodj le! Egy igazi díva leszel, amikor szomjas vagy. Jobb már?

Nik: Jobb.

6:332020. szeptember: Dob-loop-ok felvétele Sylt-en és saját minta könyvtár készítése Gared lakásán.
6:532020. november: Hangzás tervezése Chris lakásán.
7:03Chris és Pi magára tetováltatja a Judas szimbólumot Chris lakásán.
7:33Nick: Kabátot le, nadrágot fel és munkára!

Jön a 6. rész…

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .