Hivatalos weboldal: lordofthelost.de

Janne Vuorela LOTL interjúja a Judas c. lemezről magyarul

A Lord Of The Lost zenekar magyar nyelvű rajongói oldala

Janne Vuorela LOTL interjúja a Judas c. lemezről magyarul

Az alábbi videóban Janne Vuorela tett fel kérdéseket a zenekart képviselő Chris Harmsnak. Az interjúból megtudhatjuk, hogyan borította fel a pandémia a zenekar terveit és az új lemez készítését, valamint hogy hogyan került képbe Júdás, mint az új lemez lehetséges témája. Természetesen a jövőbeni turné is szóba került. A videóban látható interjú magyar fordítása a videó alatt található!

Forrás: J. Vuorela interviews

Janne Vuorela interjú, 2021. június 22.

J. Vuorela: Először is azt szeretném megkérdezni tőled, hogy hogy vagytok, hogy van a zenekar ebben a pandémiás időszakban, mert láttam flyereket körbejárni a koncertjeitekről, de gondolom sok dolog lemondásra került nektek is.

Chris: Igen, mondhatjuk, hogy a live koncertek/események 99%-a lemondásra került. Ha hívhatunk egy online stream-et élő koncertnek, akkor 99%, egyébként 100% lenne, de el kell mondanom, hogy bármennyire is szeretem ezeket a stream-eket, ez mégsem ugyanaz. Egyébként elég jól vagyunk, nem akarunk panaszkodni. Először is azért, mert én például itt ülök és egy finn online magazin éppen interjút készít velem, amitől máris előnyösebb helyzetben vagyok. A Föld többi részén emberek halnak meg, gyerekek éheznek, annyi rossz dolog történik, úgyhogy nem akarok panaszkodni. Természetesen ha megengedem magamnak, hogy kicsit panaszkodjak csak a zenei szféra tekintetében, akkor az egész pandémia kétségbeejtő volt számunkra nagyon sok szempontból. De úgy tűnik, hogy nekünk vannak a legjobb rajongóink a világon, akik maximálisan támogattak bennünket például azzal, hogy rengeteg zenekaros dolgot vásároltak. Hozzá kell tennem, hogy mi is nagyon kreatívak voltunk a zenekaros dolgainkkal, olyan kiadványokat/termékeket készítettünk, amikre előtte nem is gondoltunk, hogy valaha megcsináljuk. Az emberek pedig imádták, úgyhogy mindenkinek nagyon köszönjük! Amúgy jól vagyunk, de alig várjuk a koncerteket, mert a zenekaros cuccok eladása és az online streamek nem helyettesíthetik a koncerteket, ha zenész vagy. 

J. Vuorela: Hogyan befolyásolja ez a helyzet azt a tényt, hogy jövő hónapban megjelentettek egy dupla albumot 24 nótával?

Chris: Nagyban befolyásolja (nevet). Az új album tervben volt már a pandémia előtt, tudtuk, hogy stúdióba fogunk vonulni 2020 közepén. De úgymond normális albumban gondolkodtunk, 12 nótával, aztán talán felveszünk néhány bónusz nótát. Ahogy ez általában lenni szokott, ha marad néhány nóta, akkor azt felhasznájuk máshol vagy ilyesmi. Aztán a pandémia felerősödött itt nálunk a tavalyi év márciusában, áprilisában, amikor éppen egy európai turnéról jöttünk haza, aminek a keretében Finnországban is voltunk. Utoljára azt hiszem 2020 januárjában voltunk Seinajokiban és talán Helsinkiben, nem emlékszem pontosan. Aztán úgy voltunk vele, hogy b@ssza meg, még annyi időnk van, használjuk ki, nincs kifogás, hogy miért ne használjuk ki. Mert egy nap a világ újra ki fog nyílni, és akkor talán semmi időnk nem lesz arra, hogy új albumot készítsünk néhány évig. Úgyhogy csináljunk valami nagyot. Másrészről viszont ez lett volna a hetedik albumunk, úgyhogy mindenképpen valami ütőset akartunk készíteni. Aztán vissza kellett volna mennünk Finnországba, mert igazából azt terveztük, hogy csinálunk egy egyhetes/10 napos dalszerző tábort Finnország északi részén 2020 júniusában, amikor nincs éjszaka. Ez valahol Finnország nagyon északi részén lett volna az éjféli nappal, meg ilyenek. Ezt nagyon inspirálónak találtuk. A stúdió – legalábbis, ahogy a barátomtól, Janitól hallottam a Mercury-tól – neve DrumForest (Doberdő), nagyon-nagyon fent van északon, egy kis stúdió egy tó mellett. Nagyon akartunk oda menni a zenekarral, meg a csapattal 10 napra, hogy dalokat írhassunk, de hát persze a pandémia megakadályozta ezt IS, úgyhogy itt írtuk meg a dalokat ebben a szobában, ahol ülök. Úgyhogy ez a dal írós tábor Finnországban lesz az első dolog, amit meg fogunk csinálni, amikor az új album megírására kerül sor. 

J. Vuorela: Az új album címe Judas. Hogyan lett Júdás karaktere a középpontja ennek a dupla albumnak?

Chris: Ez éppenséggel egy nagyon vicces sztori, a második Lady Gaga albumot hallgattam éppen sok évvel ezelőtt, talán 2014-ben, és van rajta egy nóta Judas címmel. Nagyon megtetszett a szó! Ha zenész vagy, akkor néha csak meg kell hallanod egy szót, hogy inspiráljon, hogy úristen, ez egy nagyon erős szó! És aztán kinyílik az egész történet! Aztán sok évig nem történt semmi. Aztán néhány évvel ezelőtt belebotlottam néhány dokumentumba Júdásról és az ő szerepéről a bibliai “történelemben”. Szintén találtam néhány dokumentumot az úgynevezett Gospel of Judas-ról, ami tulajdonképpen egy kritikai forgatókönyv és a Katolikus Egyház be is tiltotta. Ez egy gospel, amit megtaláltak, de az egyház azt mondja, hogy nem hiteles, nem igaz. Mindegy is, viszont egy teljesen más megvilágításba helyezi az egész Júdás sztorit. Ekkor kezdtünk el kutatni, én és az egész zenekar, mert minden érintett nagyon inspirálva érezte magát és érdekelt mindenkit a dolog. Elkezdtünk beszélgetni Júdásról és a szerepéről az egész történetben, mert sokkal több ő, mint egy szimpla áruló vagy egy gonosz ember. Sokkal inkább egy bűnbak ő, vagy még inkább egy megmentő, mert nélküle ez az egész nem történt volna meg. Már ha “elhiszed” ezt a történetet csak egy percre. Úgyhogy szerintem Júdás egy ősi, bibliai Batman karakter, mert ugyanúgy, ahogy Gothamben Batman a bűnbak, úgy Júdás a bűnbak a Bibliában. Ez kurvára inspiráló! És aztán kitaláltuk a logót, ami úgy néz ki, mint egy megfordított kereszt és egy J betű egyben. Első látásra úgy néz ki, mint valami, amit gonosznak gondolsz – egy fordított kereszt -, aztán látod, hogy az egy J betű. Szóval ne ítélj elsőre…. A többi pedig már történelem. 

J. Vuorela: Mi a helyzet az album felvételeivel? Beszéltünk arról, hogy rengeteg dolgot lemondtak, meg minden. Úgy tudom, hogy van egy komplett kórus, akik énekelnek a háttérben. Hogyan sikerült ennek a felvételét összehozni?

Chris: Igen, nos, át kellett szerveznünk rengeteg dolgot. Nem csak megírni akartuk az albumot Finnországban, hanem azt terveztük, hogy a felvételek is majd a kedvenc helyeinken fognak megtörténni. Menő stúdiókban gondolkodtunk, azt mondtuk, hogy például vegyük fel a dobokat Mexikó-városban, vegyük fel a gitárokat Szentpéterváron, vegyük fel a vokált mondjuk Málta szigetén. Hát ezt nyilván nem tudtuk megcsinálni, úgyhogy mást kellett kitalálni. A kórus részt is teljesen máshogy terveztük az elején, mivel van két fontos tényező, amikor egy 100 tagú kórussal akarsz dolgozni. Az első a pénz. Egy igazi, 100 tagú templomi kórus, aminek minden tagját ki kell fizetni a próbák ideje alatt és a felvételek ideje alatt, az olyan kurva sokba kerül, hogy még akkor sem lett volna elég pénzünk, ha mindenünket beletesszük. Márpedig mindenünket beletettük ebbe az albumba anyagi szempontból is, de ez még így is rettentő drága lett volna. Így hát összegyűjtöttünk 5 közeli barátot, énekeseket más zenekarokból, akik képesek széles skálán nagyon jól énekelni, a legmélyebbtől a legmagasabbig. Minden énekes képes kb 3 különböző hangon énekelni, és őket vettük fel egyesével a stúdióban. Tehát lényegében egymásra pakoltuk a felvételeket, hogy megkreálhassuk a kórust, mint a lego-kockákat nagyjából egy hét alatt. Ez is stúdiómunka persze, az embereket ki kell fizetni, de mégis sokkal kevesebb, mint egy 100 tagú kórus. A második tényező pedig az volt, hogy olyan emberekkel akartunk dolgozni, akiket ismerünk, akik közel állnak hozzánk. Csupán egy papírlapot a zenével oda nyújtani egy 100 tagú kórusnak fura lett volna. Azt akartuk, hogy meglegyen a személyes kötődés az emberi hangokhoz a lemezen, a kóruséhoz is. 

J. Vuorela: Nagyon nehéz megjósolni, hogy mi fog történni a következő egy-két hónapban, de van bármi elképzelésed arról, hogy mikor történhetne meg az új turné? Persze a helyzet most jobbnak tűnik, de ki tudja, mi lesz később?

Chris: Van elképzelésem arról, hogy mikor történhetne meg, de már rengeteg elképzelésem volt más turnékról, hogy azok mikor történhetnének meg, de aztán ezek el lettek halasztva, aztán újra meg újra elhalasztva, aztán újra és újra és újra. Úgyhogy őszinte leszek, nem gondolkodom ezen többé, mert első alkalommal, mikor valamit elhalasztanak vagy lemondanak, akkor úgy vagy vele, hogy “óh, a francba”, szomorú vagy. Aztán a turnémenedzser azt mondja, hogy ekkor és ekkor lesz, mire úgy gondolod, hogy “ah, oké, van fény az alagút végén”, és nagyon boldog vagy. De aztán megint el lesz halasztva, úgyhogy felváltva vagy szomorú, aztán boldog. Úgyhogy eldöntöttem, hogy egyszerűen nem reménykedek ezekben a dolgokban. Még ha fel is hívnak és mondják, hogy ez és ez a dolog fog történni következő évben, például egy olyan fesztivál kért minket, amiről gyerekkorom óta álmodom, nem őrülök meg az örömtől többé, szimplán annyit mondok: oké. Nem azért, mert egy f@sz vagyok, hanem egyszerűen nem akarok csalódni. Úgyhogy ennyi: oké. Meglátjuk. Majd ha ott leszek a beálláson és látom, hogy igen, ez meg fog történni, majd akkor leszek boldog.

J. Vuorela: Szerintem ez természetes, velem is ez történik. Én sem várok már nagyon dolgokat, mert nagyjából biztos, hogy nem fog történni semmi a végén. Jelenleg szerintem ez van mindenkiben. 

Chris: Igen, és ez valahol szomorú, nagyon szomorú, de segít abban, hogy a hangulatom jobb legyen, hogy a víz felett tudjam tartani a fejem. Mert ha igazán szereted, amit csinálsz, és egész életedben azért küzdöttél, hogy zenész legyél, és aztán ez történik, hogy minden héten csalódás ér emiatt a helyzet miatt, akkor ki kell találnod valami megoldást. Az én megoldásom az, hogy készenlétben vagyok addig, amíg újra jóra fordulnak a dolgok.

Ha tetszett az interjú, a Janne Vuorela YouTube csatornán további metál interjúk találhatók! Látogass el a csatornára és nézz körül, hátha másik kedvenced interjúját is megtalálod!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .