2024. április 18. BARBA NEGRA
1211 Budapest, Szállító u. 3.

Judas, az album dokumentumfilm (7. rész) magyarul

A Lord Of The Lost zenekar magyar nyelvű rajongói oldala

Judas, az album dokumentumfilm (7. rész) magyarul

Az alábbi videó a Becoming Judas c. zenés dokumentumfilm utolsó, azaz hetedik része. A záró epizódban szó esik a Judas lemez kísérőjeként hallható vezérmotívumról (leitmotif) és annak jelentőségéről és láthatjuk, amint a jellegzetes dallamot Chris Harms feljátssza csellón a lemezre. A stúdiófotózás, valamint a díszlet saját tervezésének és készítésének képkockái után Chris arról beszél, honnan ered a lemez témájának ötlete és azt is megtudhatjuk, hogy mikor érezték úgy a fiúk, hogy elkészült az album.

Nem lehetünk elég hálásak Móninak, amiért a film teljes egészét lefordította nekünk! Köszi Móni! 🖤 (Az előző részeket keresd a keresőben, vagy kattints a címkékre!)

Becoming Judas 7. rész magyarul

0:242020. december: A cselló szóló felvétele a Chameleon Stúdióban, Hamburg

Gared: A songwriting camp alatt jött az ötlet, hogy egy leitmotif vezessen keresztül az egész albumon

Corvin: A leitmotif olyan, mint egy zenei téma.

Benji (Benjamin Mundigler): Egy minta vagy hangjegyek szekvenciája…

Gared: … ami ismétlődik a zenei darabban, jelen esetben az albumon.

Benji: Azt hiszem Richard Wagner volt az első, aki bizonyos melódiákat és ritmusokat bizonyos karakterekhez kapcsolt.
Számtalan példa van erre a filmzenékben.

Corvin: Mind ismerjük, pl. ezt… (dúdol a Gyűrűk Urából)

Benji: A Gyűrűk Ura teli van leitmotif-okkal.

Corvin: … mindig ezt hallod, amikor a gyűrűt látod.

Benji (dúdol a Star Wars-ból)

Corvin: Ez egyértelműen a Birodalom zenéje, nem az ewokoké.

Benji: (a Judas leitmotif-ját dúdolja)

1:42Közben Chris csellón játsza a dallamot.

Pi: Meghatározott helyeken bukkan fel (a leitmotif) az albumon. Tökéletesen meghatározza az album vezérfonalát és képtelen vagy kiverni a fejedből.

2:062020. november: Fotózás a Chameleon Stúdióban
(Camillo Redecker & Richard Lerchl, Lennard Schmitt)

Chris: Öszintén szólva az egész sok évvel ezelőtt kezdődött Lady Gaga: Judas című számával. Elbűvölt ennek a szónak az ereje. Eléggé “szó-fetisiszta” vagyok és vannak bizonyos szavak, amik egyszerűen nem hangzanak jól. Mint pl. “Krampf” (német, jelentése görcs). Milyen idióta szó! Vagy ilyen a “Strumpf” (német, jelentése harisnya)… De más szavak, mint a “Judas” erősnek hangzanak.

3:272020. november: Woodland Stúdió

Chris: Szóval így kell egy geometriailag tökéletes heptagramot megrajzolni. Ez cm-ben van, be kell szorozni százzal és megkapjuk méterben. Mivel csak egy kicsi iránytűm van otthon, építenem kell egy rögtönzött iránytűt, kicsivel nagyobb méretben, ezekből az eszközökből.

Chris: Mindig lenyűgöztek az ellentétek. Már jóval azelőtt, hogy hallottam volna az “üdvözítő árulás” témájában készült tudományos elemzésekről, elgondolkoztam azon, hogy miért hárítunk minden felelősséget Júdásra. Ha ő nem lett volna, nem történt volna meg Jézus keresztre feszítése, nem lenne keresztény egyház… és itt a keresztről nemcsak mint a kereszténység szimbólumáról van szó, hanem minden idők legsikeresebben árusítható termékéről. Nem létezne semmi ilyesmi.

És ott van utólagos kérdésként az is, hogy hogyan is történt mindez? Ez az ő (Júdás) saját ötlete volt? Vagy Isten mondta neki, mit tegyen? Vagy akár maga Jézus kérte meg, hogy “Júdás meg kell ezt tenned értem annak érdekében, hogy…”. Rengeteg a lehetőség és ez nagyon érdekes. Ráadásul az eredmény, ahogyan megítéljük Júdást nagyon különböző lehet. Létezik néhány nagyon durván megfogalmazott vélemény, amiket nem szeretnék itt idézni, szóval csak annyit mondanék, hogy a “mindenkénél ördögibb”-től a “Júdás a Megváltó”-ig terjed a tartomány és rengeteg a köztes nézőpont a két szélső érték között is.

Most nézzük csak meg hogyan jelenik ez meg a modern életünkben és abban ahogy a jót és rosszat kezeljük. Hogy hogyan viselkedünk mi mindannyian újra és újra.. Ezt nagyon érdekesnek találom.

5:34

Pi: Mindig volt egyfajta vonzódásunk a fordított kereszthez, de úgy gondoltuk, hogy kicsit túl merész és egyszerű lenne egy annyira fontos albumhoz, mint ez. Viszont egy finom változtatás néha egészen különlegessé tehet egy szimbólumot.

5:51Bejátszás a videó felvételekből: 2020. november, Woodland Stúdió
(“tűzművész”: Carsten Meyer, közreműködött még: Steve Thompson)
6:302020. november: Hamburg Records (Lord of the Lost Shop) raktár
6:422020. november: Közösségi média marketing megbeszélés

Benjamin Lawrence (Beni): A dobok felvételét néhány napja fejeztük be, szóval a a keverés a következő lépés. Itt következek én. Az én személyes munkahelyem itt fekszik előttem a keveréssel.

Gared: A hangzás pont olyan hihetetlen lett, mint amilyennek reméltem a kezdetektől. Csak azt nem tudtam egy fél évvel ezelőtt, hogy ez éppen így fog hangzani a végén. De minél többet hallottam, ahogy fejlődött az egész produkció akár naponta, egyre világosabbá vált milyenné fog válni.

Nik: Mostmár csak le kell zuhanyoznom nyolcszor, hogy lemossam magamról ezt a sok koszt.

Class: Az album mostmár megjelenik, szóval mostmár elmondhatom ezeket a dolgokat, igaz?

Chris: Még nem érzem azt, hogy készen lennénk az albummal. Számomra akkor van készen, amikor az emberek már a kezükben tarthatják.

Pi: Én ezt akkor tudom lezárni érzelmileg, amikor megosztjuk a világgal.

Chris: A megjelenés napján mindig meghallgatom az adott albumot az elejétől a végéig. Ilyenkor teljesen máshogy hangzik, mert tudom, hogy az egész világon vannak emberek, akik szintén pont most hallgatják. Ez ad egy fajta közösségi szellem-érzést és sokkal inkább a hallgatóság helyébe kerülök. Csak ilyenkor érzem, hogy készen vagyok az albummal.

Pi: Emlékszem, Chris és én minden nap vagy minden másnap kimentünk ugrókötelezni. Ezek az ugrókötelezések a Landungsbrücken-nél Hamburgban igazi ötletbörzékké váltak. A legkülönfélébb ötletek jöttek elő, amik egy teljesen új világot nyitottak a számunkra. Ugyanakkor ez is megnehezítette, hogy elképzeljük a végleges produkciót. Viszont ez alakította ki azt is, hogy pontosan milyennek akarom, hogy legyen (a végeredmény).

8:38Zenés bejátszás a Judas születésének állomásairól
9:30Kérlek csapd össze a kezeidet az arcod előtt.
Köszi!

Rendezte: az Élet (filmezve 2020. június és 2021. február között).

Kamera: Jan Season, Lennard Schmitt, Richard Lerchl, Camillo Redecker, VDPictures és LOTL tagok, család és stáb.

Szerkesztette: Chris Harms

Itt a vége és ha minden igaz, máris úton az újabb Lord of the Lost album. Ennek tudatában várhatjuk izgatottan a 2022-es évet. :o)

Kérünk, hogy ha neked is örömöt okozott, hogy a fillmet magyarul is olvashattad, köszönd meg te is kommentben Móninak az önkéntes munkáját! Mégegyszer köszönjük szépen Móni! 🖤 Ha pedig szeretnél a zenekarnak is köszönetet mondani, készíts tartalmat a magyar nyelvű Lord Of The Lost rajongói oldalra, amivel magad is terjeszted a zenekar hírét! Érdeklődj emailben!

 

One Response

  1. lotlhu szerint:

    Nagyon szépen köszönjük Móni! 🖤

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .